Der er et fascinerende udbud af pastamaskiner på markedet, men de udfører alle den samme grundlæggende opgave. Men igen – biler udfører ligeledes alle den samme grundlæggende opgave. Nogle transporterer dig med stil, mens andre blot transporterer dig fra et sted til et andet.
Fra pastadej til pasta
Når du har en pastadej, der skal blive til rigtig pasta, skal det flades, formes og skæres. Med det enorme udvalg af pastaformer taget i betragtning, er denne opgave noget mere krævende, end den lyder.
En dag vil du have brug for lasagneplader til, ja, lasagne. En anden dag vil du have brug for spaghetti til en spaghetti-ret. En god pasta-fremstiller vil have mulighed for at kunne lave pasta til enhver lejlighed.
Siden du vil være i stand til at bruge din maskine til enhver ret, du overvejer nu eller i fremtiden, så se efter en, der er fleksibel nok til at udføre arbejdet. De fleste maskiner kan lave få basisformer, som almindelig spaghetti og fettuccine. Men kig efter en maskine med ekstra dele, der kan lave de små sløjfer, rør, skruer eller hvad end du ønsker.
For at kunne lave dette, skal maskinen have standardrullerne og -knivene, til at lave flade strimler, men det er også nødvendigt med specialdele, der kan krølle, forme og meget mere.
At maskinen er i rustfrit stål er et must, så den holder og ser godt ud. Men det er ligeså vigtigt, at den er nem at samle og skille ad, for nem rengøring og god hygiejne. Bakterier i luften sætter sig hurtigt fast på madrester på metaloverflader. Se på skæremekanismen om den kan åbnes. Det er vigtigt, at du kan skille den ad og samle den, uden at udsætte dine hænder.
Prisen på en pastamaskine
Priserne strækker sig fra omkring 100 kr. til over 500 kr., og i tilfældet med pastamaskiner får du som regel, hvad du betaler for. De dyrere maskiner har elmotorer, flere rulle- og skæringsmetoder og de er nemmere at bruge. Men selv en manuel maskine vil være et stort skridt op, hvis du er vandt til at rulle og skære dejen i hånden.
Generelt vil det være bedre, jo flere typer af pasta den kan forme og skære. Mange kan kun lave spaghetti eller tagliatelle. Men andre kan lave kvadrater til ravioli, capellini, linguini, trenette, fettuccine og mange andre slags.
Til de bedste modeller medfølger ofte skåle, dejkroge og andre instrumenter til fremstilling af dejen. Dette samler hele proceduren i én maskine. Ikke dårligt.
Det er ikke strengt nødvendigt at anskaffe sig en, der er lavet i Italien, men mange af de bedste maskiner kommer fra støvlelandet. De har generationer af erfaringer indenfor designs af pastamaskiner.