Pasta fra hele Verden

Pasta fremstilles af simple ingredienser – mel og æg. Og ved en meget enkel proces (bare lidt sammenblanding). Disse to faktorer garanterede næsten, at pasta ville finde dens vej til mange kulturer. Men at lære hvor, hvordan og hvilke typer afslører få uventede drejninger.

Et bord med pasta, mel og æg i skåle.

Forskellige hvedetyper

Typen af hvede er noget af en overraskelse. Amerika har kæmpe hvedemarker og klimaet i Italien giver det bedste udbytte af durum i hele verden. Semuljemel, fremstillet af durumhvede, er hovedingrediens i en stor pastakategori. Dog var det fra de frugtbare marker i Ukraine, Amerikas forsyning kom i det tidlige 20. århundrede. I de seneste år er Australien blevet en af de største producenter.

Hvede og pasta på et bord. I baggrunden en hvedemark.

Pastaens alsidighed er ligeledes uventet. Italienske pastaretter er velkendte over hele verden. Pizza findes overalt og spaghetti med marinara sauce serveres fra Palermo til Peru. Men der findes ligeså lækre pastaretter, der stammer fra nær og fjern.

Pizza på Island

Selvom det i dag ikke er svært at finde en pizza på Island, er de nationale retter en dejlig, anderledes oplevelse. Denne søfarende nation laver, ikke overraskende, en pastaret med hummer og rejer, kaldet Sjávarrétta, der er værd at dø for.

Mexicansk lasagne

Mexicansk lasagne har måske kun lidt tilfælles, hvad ingredienserne angår, med dens italienske pendant. Men resultatet er lige så pragtfuldt. Lavet af sorte bønner og mexicansk ost, vil den blive værdsat uanset hvor du bor.

Mexicansk oksekødslasagne på en tallerken.
Mexicansk oksekødslasagne

Pastaretter har været på de græske borde i tusinde år. De rigtig eventyrlystne vil måske prøve en htapothi makaronatha, også kendt som blæksprutte pastasovs.

Man skal selvfølgelig ikke overse de italienske retter. Tortelli di Zucca nydes i Mantova, ved foden af Apenninerne. Men rejser man til det flade land, langs floden Po, finder man mange lokale varianter. Denne frugtagtige ret, lavet af squash, der blandes med pærer, sennep, amaretti og lidt Grana ost, er meget delikat.

Makaroni og ost

Men selv makaroni og ost er stadig meget populær. Den blev introduceret som en pre-fremstillet, tørret ret i 1937 af Kraft og var yderst attraktiv, og dog tilfredsstiller den stadig mange amerikanere.

Stor portion makaroni og ost i en blå stegepande med høje sider.
Makaroni og ost

Uanset hvor i verden du kommer, vil du finde simpel mad på de mest fantastiske måder og kombinationer. Et tegn på en god fødevare er dens alsidige anvendelighed. Her topper pasta formentlig listen.