Er pasta sundt?

Pasta, som meget anden kulhydratholdig mad, får ofte dårlig omtale. Men lidt grundlæggende viden om ernæring kan modbevise dette med det samme.

Close up af spisegaffel omviklet af kogt spaghetti. På toppen placeret en smule tomatsovs og lidt grønt.

Kulhydrater

Kulhydrater, selvom de ofte gøres til skurke, er faktisk lige så vigtige som naturligt sukker. Når det nedbrydes, danner det en enorm mængde glykose, som er kroppens energi-faktor. Glykosen nedbrydes igen i en proces kaldet tricarboxylic syre cyklussen.

Bortset fra det komplicerede navn er idéen meget simpel: At nedbryde sukker og frigive energi. Den energi bruges til at reparere celleskader, opbygge muskler og til alle de andre kemiske og fysiske funktioner, kroppen har til at opretholde sig selv. Uden energi er intet muligt.

Uden sukker, tager kroppen på lagret fedt på en mindre virkningsfuld måde, for at skabe den nødvendige energi. Hvis du prøver at tabe dig, er det ikke dårligt. Men på et tidspunkt er du nødt til at genopfylde dine energilagre. Kulhydrater er vejen til dette.

Det glykemiske indeks (GI) måler, hvor hurtigt blodsukkeret stiger efter indtagelse af mad. Det bedste er en gradvis stigning. Pasta har en GI på 41, hvilket er det samme som pærer og mindre end mange brødtyper.

Pasta er også sundt på mange andre måder.

Det meste pasta er i dag lavet på durumhvede. Semolina melet heri er en god næringskilde. Det indeholder store mængder B-vitamin og folinsyre, jern og niaci, også kendt som B3-vitamin. Indholdet af natrium er lavt og, bortset fra nogle gamle myter, er indholdet af kolesterol ligeledes lavt.

Pasta, rå æg, kagerulle og mel på et bord.

Pasta indeholder æg. Engang troede man, at æg var dårlige for ernæringen, idet de er rige på kolesterol. Efterfølgende undersøgelser viste, hvor sunde æg i virkeligheden er – i moderate mængder.

Som mange folk ved, er pasta grundlaget i mange middelhavskulturers kost, så som Italien. Der er mange beviser for, at disse kulturers kost er sund, idet hyppigheden for kræft og hjertekarsygdomme her er lavere. Der er selvfølgelig mange faktorer, der spiller ind, men pasta har en stor del af ansvaret.

Feder pasta?

Pasta er i sig selv ikke fedende. En deciliter (to portioner) kogt pasta indeholder omkring 200 kalorier og ét gram fedt. I rette mængder og med omtanke, giver sovs, kød og andet tilbehør til pasta ikke et højere kalorieindhold i pastaretter. En slankekur med et lavt indhold af kulhydrat medfører nødvendigvis ikke et vægttab. Det, der tæller, er de samlede kalorier, og pasta ligger i den lave ende af skalaen.

Ung kvinde i kort top. I den ene hånd holder hun en farverig pastaret og i den anden et målebånd rundt om maven.

Som andre fuldkornsprodukter er der også betydelige beviser for, at disse produkter, der er rige på uopløselige fibre, kan reducere risikoen for visse typer af kræft. Mange studier viser en reduktion i tyktarmskræft, brystkræft og andre former for kræft, som resultat af en fiberholdig kost.

Så tænk dig om med fedende kød og sovser, og nyd pasta regelmæssigt. Det er en sund spise.