Intet skulle være nemmere end at tilberede pasta. Når alt kommer til alt, handler det bare om at bringe noget vand i kog i en gryde og komme et hvede- og æggebaseret produkt i, og lade det koge et par minutter, ikke? Men i denne tilsyneladende simple proces, findes der mange faldgruber.
Men at undgå dem kræver intet andet end lidt fornuft og planlægning efterfulgt af omhyggelig udførelse.
Begynd friskt
Så meget burde være indlysende. Frisk mad smager bedre, giver mere næring og ser mere indbydende ud. Men hvordan ser man, hvornår pasta ikke længere er friskt, da det ikke med det samme viser mug og tørrer ind? Datoen på pakningen er et spor. Man kan også smage på den rå pasta. Den sikreste metode er at lave det selv, hvilket ikke er vanskeligt.
Giv pastaen plads
At koge pastaen i rigeligt vand, så det kan flytte sig rundt, er en god idé. På den måde får det jævn varme, det hænger ikke sammen og det bibeholder meget af stivelsen, der får sovser til at hænge fast.
Nogle “snyder” og knækker spaghettien i halve. Men det gør det vanskeligere at rulle det op på gaflen. Som alternativ, i stedet for at lade halvdelen stikke op af vandet i to minutter, hvor det ikke får den samme varme som resten, så brug en større gryde.
Gør det ikke kun halvt…
For at spare et par minutter, kan du altid halvkoge pastaen. Dette er, ikke overraskende, et spørgsmål om holdning blandt kokke. Halvkogning er delvis tilberedning ved at koge den i et kort øjeblik. Så, når du skal bruge pastaen, kan den koges færdig på kortere tid. Professionelle restauranter gør dette for at kunne servere en spaghettiret på to minutter, hvor det normalt ville tage seks eller otte minutter.
Men du kan helt sikkert også spare nogle ekstra minutter, for at undgå ulemperne ved halvkogning. Det gør gluten blød, hvorefter det sidder, mens det hviler. Mere kogning gør som regel pastaen til mos. Det er meget vanskeligt at få det helt perfekt. Hvis du ikke hurtigt skal servere til tyve personer, er det som regel ikke nødvendigt med halvkogning.
…medmindre du er nødt til det.
Hvis det er nødvendigt, så kom pastaen i kogende vand, lad det komme op på kogepunktet igen og lad det koge i præcist to minutter, hæld vandet fra og skyl med iskoldt vandt. Hæld lidt olivenolie i en beholder, kom pastaen i og vend. Stil det i køleskabet, til du skal bruge det.
Når du skal bruge pastaen, så kog den i en eller to minutter. Hæld derefter vandet fra. Hvis det er gjort korrekt, vil pastaen være velsmagende og klar til sovsen.
Eksperimentér
Det bedste tip til amatør-kokke er overraskende nemt: Eksperimenter. Professionelle kokke gør det hele tiden. Nogle gange afprøves deres eksperimenter på kunder, nogle gange på venner eller kun dem selv. Men ingen mester uden øvelse. Enhver kunstner må øve sig på sit håndværk.