Kort pasta

Der findes flere pastatyper, end der findes badetøjs-designs. Okay, måske ikke helt så mange, men der er i hvert fald mange. Heldigvis for nybegyndere, inddeles pasta i to kategorier: langt og kort. Eller mere præcist. Der er som regel to pastaformer: Tyndt og langt eller kort, tubeformet og snoet.

Kogt ravioli på en tallerken. Pyntet med pastasauce og basilikumblade.
Ravioli

Kort pasta findes i flere former og de optræder i et utal af lækre retter. Kort pasta danner grundlaget for alt fra almindelig makaroni og ost til den lækreste ravioli og til de mere eksotiske opskrifter.

Makaroni

Almindelig makaroni skal selvfølgelig ikke hånes. Det har fået mange mennesker, med begrænset tid, gennem en ensom aften. Bagt i ovnen, i suppe eller blot kogt og blandet med ost. Det er fantastisk.

Ukogt makaroni på et klæde.
Makaroni

Cannelloni

Cannelloni, også kendt som manicotti, er et stort skridt op. Det kan både fyldes med kød og ost eller grøntsager. Det er en pasta, der kan bruges i mange retter. Kom en god tomatsovs over, og du har et måltid.

Tilberedt cannelloni på en hvid tallerken. Fyldt med kødsovs og på toppen pyntet med tomatsovs og grønt.
Cannelloni

Conchiglie

Men der findes mange andre former for pasta, der er gode at fylde. Mellemstore skaller, som conchiglie er måske lidt små og gør sig bedre i suppe. Men de store skaller er perfekte til reje- eller kødfyld og mange andre former for fyld.

Ret med conchiglie pasta og rejer - pyntet med basilikum blade.
Conchiglie

Penne og mostaccioli

Penne (rør) og mostaccioli (små moustaches) forveksles ofte, da de begge er små rør. Men der kan være stor forskel, når de bruges i salat, i en stegt ret eller bare kogt og blandet med lidt olie og krydderi.

Ret med pasta penne og tomatsovs - pyntet med basilikum blade på toppen.
Pasta penne

Så er der typer, som børnene ofte har meget sjov med. Disse strækker sig fra alfabetformede til små hjul. Kom dem i suppen eller server med en lækker ostesovs og du vil blive meget populær.

Ditalini og farfalle

Prøv at server nogle ditalini (små fingerbøl) for børnene. De er et godt grundlag i en stegt ret, i kreative salater og som små ”fyldte overraskelser”. Lad også de små have det sjovt med farfalle (sommerfugle). Perfekt med en tyk sovs.

Nærbillede af ukogte ditalini.
Ditalini

Ziti

Ziti er små samarbejdsvillige “pastastykker”, der er perfekte i kødretter. De er også gode i stegte retter eller uden andet end lidt tør ost.

Skål med ukogte pasta ziti.
Pasta ziti

Rigatoni og radiatore

Glem ikke de ærværdige rigatoni. Med dens store overflade, hvor stivelsen gør, at sovsen klistrer sig fast, vil den få din fine fløde- eller tomatsovs til at skille sig ud. Meget mindre, men med endnu større overflade, er radiatore. Med dens ruflede form, klistrer sovsen endnu bedre fast.

Pastaret med rigatoni og kødsovs i en skål.
Rigatoni

Uanset hvilken ret, du ønsker at lave, er der en pasta, der vil give en fantastisk smag og nydelse for sanserne.