Der findes flere pastatyper, end der findes badetøjs-designs. Okay, måske ikke helt så mange, men der er i hvert fald mange. Heldigvis for nybegyndere, inddeles pasta i to kategorier: langt og kort. Eller mere præcist. Der er som regel to pastaformer: Tyndt og langt eller kort, tubeformet og snoet.
Kort pasta findes i flere former og de optræder i et utal af lækre retter. Kort pasta danner grundlaget for alt fra almindelig makaroni og ost til den lækreste ravioli og til de mere eksotiske opskrifter.
Makaroni
Almindelig makaroni skal selvfølgelig ikke hånes. Det har fået mange mennesker, med begrænset tid, gennem en ensom aften. Bagt i ovnen, i suppe eller blot kogt og blandet med ost. Det er fantastisk.
Cannelloni
Cannelloni, også kendt som manicotti, er et stort skridt op. Det kan både fyldes med kød og ost eller grøntsager. Det er en pasta, der kan bruges i mange retter. Kom en god tomatsovs over, og du har et måltid.
Conchiglie
Men der findes mange andre former for pasta, der er gode at fylde. Mellemstore skaller, som conchiglie er måske lidt små og gør sig bedre i suppe. Men de store skaller er perfekte til reje- eller kødfyld og mange andre former for fyld.
Penne og mostaccioli
Penne (rør) og mostaccioli (små moustaches) forveksles ofte, da de begge er små rør. Men der kan være stor forskel, når de bruges i salat, i en stegt ret eller bare kogt og blandet med lidt olie og krydderi.
Så er der typer, som børnene ofte har meget sjov med. Disse strækker sig fra alfabetformede til små hjul. Kom dem i suppen eller server med en lækker ostesovs og du vil blive meget populær.
Ditalini og farfalle
Prøv at server nogle ditalini (små fingerbøl) for børnene. De er et godt grundlag i en stegt ret, i kreative salater og som små ”fyldte overraskelser”. Lad også de små have det sjovt med farfalle (sommerfugle). Perfekt med en tyk sovs.
Ziti
Ziti er små samarbejdsvillige “pastastykker”, der er perfekte i kødretter. De er også gode i stegte retter eller uden andet end lidt tør ost.
Rigatoni og radiatore
Glem ikke de ærværdige rigatoni. Med dens store overflade, hvor stivelsen gør, at sovsen klistrer sig fast, vil den få din fine fløde- eller tomatsovs til at skille sig ud. Meget mindre, men med endnu større overflade, er radiatore. Med dens ruflede form, klistrer sovsen endnu bedre fast.
Uanset hvilken ret, du ønsker at lave, er der en pasta, der vil give en fantastisk smag og nydelse for sanserne.