Lang pasta

Der findes flere pastatyper, end der findes ringetoner til mobiltelefoner. Okay, måske ikke helt så mange, men der er i hvert fald mange. Heldigvis for nybegyndere, inddeles pasta i to kategorier: lang og kort. Eller mere præcist. Der er som regel to pastaformer: Tyndt og langt eller kort, tubeformet og snoet.

Spaghetti

Spaghetti er selvfølgelig den mest velkendte, men hvorfor, er gemt i historiens slør.

Spaghettiret med parmesan og basilikum blade på toppen.
Spaghetti

Spaghetti, som de fleste kender, er prototypen af lang pasta. Det er omkring en millimeter eller to i diameter og typisk omkring 25 centimeter langt. Det er faktisk en forholdsvist sund spise, og mange fristes til at spise det med en god tomatsovs.

Fusilli

Fusilli (snoet spaghetti) er en snoet, dog stadig lang, form for pasta, og en god afveksling fra almindelig spaghetti. Det går stadig godt sammen med en tomatsovs, men en flødesovs er heller ikke dårlig sammen med.

Fusilli med ærter og laks i en skål.
Fusilli

Capellini

Capellini (“fint hår” på italiensk) er meget lig spaghetti, men tyndere og mere delikat. Det er lækkert sammen med en lettere sovs, men kan også bruges i suppe eller knækket i og blandet i en salat.

Capellini
Capellini

Vermicelli

Endnu tyndere er vermicelli. Denne herlige form for spaghetti er perfekt i en mere kalorielet pastaret. Det kan godt blive smattet, hvis tomatsovsen er for ”tung”, men det går fint alene eller med en let flødesovs.

Ret med vermicelli, kylling og grønt på en tallerken.
Vermicelli

Fettuccine

Fettuccine (bånd) har et passende navn, da det er formet som lange, men temmelig smalle bånd. Det er den perfekte pasta til en lækker flødesovs, men kan også bruges i retter med ost og sammen med et fint stykke kød. Alla Alfredo er bare én af mange måder at bruge denne fine pasta på.

Fettuccine med tomatsauce og muslinger på en tallerken.
Fettuccine

Linguine

Linguine er en mellemting mellem spaghetti og fettuccine. Det er perfekt til næsten alle former for sovser, men er også godt uden noget eller i en salat med bare lidt olie. I mange retter, der skal steges, bruges linguine. Trods alt, er ikke alle pastaretter italienske.

Kogt linguine på en tallerken af træ.
Linguine

Lasagneplader

Og så er der lasagneplader. Til de, som ønsker en større, bredere og kraftigere pasta, er der ikke noget bedre alternativ. Det bruges til, som navnet antyder, lasagne, men er også godt i mange andre retter. Det går godt sammen med hakkede grøntsager og kan også kombineres på mange andre måder.

Tilberedt lasagne i rødt ovenfast fad. Ved siden af tomater, hvidløg, salt, grønt og viskestykke.
Lasagne

Alle former for lang pasta er bedst, når det er helt. Hvis det ikke er mindst fem-ti centimeter langt, hvordan skal man så sno det om gaflen?